'Layan Kekasih Bak Puteri Tak 'Sweet', Dayus & Berdosa'

Sejak semalam menjadi viral di laman sosial sebuah video dan beberapa keping gambar yang menjadi bualan ramai, video dan gambar berkenaan menunjukkan seorang lelaki yang dikatakan romantik telah meraikan majlis hari jadi kekasihnya dengan begitu 'grand' sekali.

Video berkenaan ternayata membuatkan sesetengah golongan wanita teruja dengan tindakan lelaki berkenaan sanggup 'berkorban' sedemikian rupa demi membuatkan kekasih yang belum dikahwininya itu bahagia.

Ternyata video viral berkenaan mendapat pelbagai reaksi netizen, ada yang suka dan ada yang mengkritik tindakan berkenaan kerana mengangap ianya keterlaluan kerana mereka belum berkahwin dan seperti menunjuk-nunjuk.

Viral juga di laman Facebook hari ini teguran daripada Dr Syahr Musafir iaitu seorang pakar yang sering memberikan ceramah-ceramah pasal kekeluargaan, beliau juga seorang penulis dan berkhidmat untuk Ikatan Muslimin Malaysia cawangan Australia.

Jom kita baca apa teguran beliau.

RAIKAN AWEK DENGAN LIMOUSINE BAGAI?

Setelah ramai orang memperkatakan dan bercerita, jadi saya telah lihat video H**** M****** meraikan hari lahir kekasih hatinya, S******* A*** dengan limusin and what not, yang telah viral dan menjadi sebutan satu Malaysia.

Saya berasa sangat marah dan kecewa dengan atitud dan video tersebut. Saya tidak dapat lihat satu apa pun kebaikan daripada video tersebut, melainkan perkara-perkara negatif semata-mata.

Meraikan hari lahir tidak salah. Bahkan kalaulah seorang suami meraikan seorang isteri amat digalakkan. Namun seorang boyfriend meraikan seorang girlfriend tanpa ikatan nikah adalah haram.

Hukumnya berdosa.

Berdua-duaan lelaki dan perempuan bukan mahram dalam satu limusin (atau ruang tertutup) adalah haram. Dan berdua-duaan lelaki dan perempuan dalam limusin 'ditemani' seorang fotografer/cameraman langsung tidak sweet.

Walaupun si gadis bertudung dan berpakaian bertutup (saya tak nak komen berkenaan ketat atau nampak lengan bla bla bla), maruah seorang muslimah dicalar-balarkan dengan aksi bersentuhan bahkan berpegangan tangan secara sengaja dengan si lelaki yang kononnya gentleman. Haram dan berdosa. Langsung tidak lady-like, langsung tidak gentlemen, bahkan dayus semata-mata, penuh maksiat.

Saya bertambah kecewa kerana pasangan ini meraikan dan berbangga dengan dosa dan maksiat yang telah dilakukan, bahkan menyebar-luaskan dosa, maksiat dan keaiban ini kepada seluruh dunia untuk melihat dan menontonnya.

Cinta yang haram itu tetap haram. Selagi mana belum nikah, lelaki dan gadis ini adalah bukan mahram, dan haram berduaan, haram bersentuhan. Saya sebut sebegini sebab anda berdua adalah orang Islam. Muslim dan Muslimah. Ada faham?

Tiada alasan kita perlu bersangka baik si lelaki dan si gadis ini tidak reti agama. Si lelaki dan si gadis tahu 'agama' tetapi sengaja merendah-rendahkan martabat Islam dengan berkelakuan sebegitu.

Sekalipun mahu bercinta, janganlah jadi manusia yang jahil dan ignorant. Saya paling marah dan kecewa kerana maksiat ini dibangga-banggakan, disebar luaskan dan dilakukan dalam bulan Ramadhan yang mulia ini. Respek, Bro. Mana engkau punya sifat hormat?

Saya nasihatkan Hafiz dan Syafiqah, tarik baliklah video yang telah disebarkan dan bertaubatlah. Jika desperate, bernikahlah sesegera mungkin. Umur gadis 22 tahun sudah 'tua' untuk menikah. Atau si lelaki tidak boleh nak meminang dan akad nikah kerana belum bersunat?

Inilah masalah orang kita sekarang. Terikut sangat dengan budaya Barat, budaya sosial melampau, drama dan filem Melayu yang tidak menjaga ikhtilat bahkan melampaui batas, zina, rogol, sentuh sikit sentuh banyak tak mengapa, bla bla bla, menjadi normal dan kebiasaan, sehingga dosa dan maksiat dirasakan seperti 'pahala' dan populariti.

Hang ingat sweet buat gitu-gitu? KEPALA HOTAK HANG!

Kepada wartawan dan jurnalis pun, cerita-cerita macam ni tak payahlah nak tulis macam cerita syurga. Adoi!

p/s: Tak pasal-pasal rasa marah pagi ni.

Terima kasih.
'Layan Kekasih Bak Puteri Tak 'Sweet', Dayus & Berdosa' 'Layan Kekasih Bak Puteri Tak 'Sweet', Dayus & Berdosa' Reviewed by Unknown on Saturday, February 10, 2018 Rating: 5
Powered by Blogger.