Dato Vida Didakwa Hari Ini Elak Cukai GST RM4 Juta

Usahawan terkenal Datuk Seri Hasmiza Othman atau lebih dikenali Dr Vida akan didakwa di Mahkamah Seysen di Ipoh hari ini atas kesalahan mengelak cukai barangan dan perkhidmatan (GST), lapor Berita Harian.

Pengasas syarikat kosmetik Vida Beauty itu akan didakwa dengan 3 kesalahan di bawah Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) 2014, iaitu lewat membuat pendaftaran GST, gagal mengemukakan penyata GST dan gagal membayar cukai itu.

Semua kesalahan Dr Vida itu dipercayai membabitkan jumlah cukai yang tidak dijelaskan berjumlah hampir RM4 juta.

Berita Harian memetik sumber berkata jutawan kosmetik itu memamklumkan syarikatnya sudah mendaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia, namun belum menjelaskan cukai GST.

Beliau dilaporkan kecewa kerana tidak dimaklumkan oleh kastam yang dirinya akan dihadapkan ke mahkamah hari ini, sebaliknya hanya mengetahui melalui media.

“Vida mendakwa kes itu berlaku kerana masalah teknikal dan salah faham,” kata sumber dipetik akhbar itu.

Awal tahun ini, produk kecantikan Qu Puteh yang dikeluarkan Vida Beauty terpaksa dipanggil balik selepas diharamkan Kementerian Kesihatan kerana kandungan merkuri.
Dato Vida Didakwa Hari Ini Elak Cukai GST RM4 Juta Dato Vida Didakwa Hari Ini Elak Cukai GST RM4 Juta Reviewed by Unknown on Thursday, October 13, 2016 Rating: 5
Powered by Blogger.